Covid-19
Een nieuwe stam van het coronavirus die longontstekingactige symptomen veroorzaakt, werd afgelopen december geïndentificeerdin Wuhan, China. Coronavirussen(coV), welke zo worden genoemd vanwege hun 'kroonachtige'-uiterlijk, vormen een grote familie van virussen die zich van dieren op mensen verspreiden en nu ook van mensen op mensen. Het Covid-19 virus kan bij mensen en dieren infecties aan de longen en luchtwegen veroorzaken. Wereldwijd worden er maatregelen genomen om verdere verspreiding tegen te gaan.
Wat zijn de symptomen van het coronavirus?
Mensen kunnen 1 tot 14 dagen ziek zijn van het virus voordat ze symptomen ontwikkelen.
Meest voorkomende symptomen zijn;
- Droge hoest
- Koorts
- Vermoeidheid
- Moeite met ademhalen
Zijn er mensen met het coronavirus in Suriname?
Er zijn mensen in Suriname die besmet zijn met het virus. Mochten er meer patiënten in Suriname opduiken met het virus, dan zal het bekend gemaakt worden door het ministerie van Volksgezondheid. Meer informatie over verspreiding van het virus vindt je hier.
Hoe kun je besmetting voorkomen?
- Regelmatig je handen wassen met zeep (om de 20 minuten)
- Gebruik handsanitizers
- Geen handen schudden
- Nies en hoest in je elleboog
- Nies en hoest in een wegwerp papieren zakdoekje en gooi dit gelijk weg
- Blijf op 1,5 meter afstand van mensen
- Vermijd om je ogen, neus en mond aan te raken
- Heb je verkoudheidsklachten? Blijf dan thuis.

Voor risico-groepen kan het virus gevaarlijk zijn. Onder risicogroepen vallen: ouderen, mensen met hart- en vaatziekten, babies, diabetespatiënten, mensen met een hoge bloeddruk en mensen die medicijnen gebruiken waardoor hun immuunsysteem verzwakt is. Ook voor mensen met kanker is er een groter risico op complicaties, omdat hun immuunsysteem vaak verzwakt is.
Helpen mondkapjes besmetting te voorkomen?
Het dragen van een mondkapje helpt alleen als je speciale maskers gebruikt die heel goed sluiten over het gezicht. Ook is regelmatig wisselen nodig. Een speciaal mondmasker helpt alleen bij iemand die besmet is met het virus, om te voorkomen dat hij of zij anderen besmet. Het helpt niet om te voorkomen dat je zelf ziek wordt door anderen die het virus dragen.
Zijn er medicijnen tegen het nieuwe coronavirus?
Er zijn nog geen medicijnen tegen het nieuwe coronavirus. Ook is er geen vaccinatie die mensen beschermt tegen het virus. Het is, zoals altijd, van belang dat je gezond eet en genoeg beweegt voor een goede weerstand.
Als iemand ernstig ziek is door het virus, kan opname in een ziekenhuis nodig zijn. Daar kunnen artsen bijvoorbeeld zuurstof geven tegen benauwdheid.
Wat zijn de maatregelen in de DA winkels?
Om zoveel mogelijk onze medewerkers en klanten te beschermen hebben we de volgende voorzorgsmaatregelingen genomen;
- 1,5 meter afstand stickers bij de kassa
- Plastic wand bij de kassa
- Stimuleren (contactloos) pinnen
- Bij contant betalen klanten verzoeken handcontact te vermijden
- Medewerkers maken het pinapparaat en de balie regelmatig schoon (ieder uur)
Vanwege de verhoogde vraag op bepaalde producten en we zoveel mogelijk klanten willen kunnen helpen, hebben wij de volgende maatregelen genomen;
- 1 verpakking pijnstillers per klant
- 1 strip paracetamol per klant
- 1 desinfectie artikel per klant
- 1 blik babyvoeding per klant(alleen op Nutrilon 1,2,3 en 4 en Hero baby 1,2,3 en 4)
Denk je zelf dat je het coronavirus hebt?
Voor iedereen geldt: blijf thuis bij klachten als hoesten, keelpijn, neusverkoudheid en koorts. Mijd sociaal contact en houd afstand. Als je 24 uur geen klachten meer hebt en je beter voelt, ben je genezen en kun je geen anderen meer besmetten.
Neem contact op met BOG (hotline 178) als de klachten erger worden (hoge koorts, hoesten, moeite met ademhalen). Ga NIET naar de huisarts of huisartsenpost toe. Dan zou je andere mensen kunnen besmetten.